Udda Toner

Dannemora

Passion för kyrkomålningar blev en bok

ur UNT 19 juni 2009...
När Gunnar Ahlbäck stiger in genom porten till Dannemora kyrka i Uppland talar genast munnen vad
hjärtat är fullt av; om den medeltida kyrkans kalkmålningar. Hans intresse för de kyrkliga bilderna i Dannemora kyrka vaknade när han med familjen kom till Morkarla i mitten av 1960-talet från Göteborg.
Hans över 40-åriga passion för kyrkmålningarna i Dannemora kyrka har nu resulterat i en bok. Söndagen den 5 juli när det hålls söndagsgudstjänst här kommer konsthistorikern med mera Gunnar Ahlbäck att presentera boken. - Vi bor mycket nära kyrkan och jag blev imponerad av bilderna redan med en gång, ja, sådana här kyrkor till smyckeskrin med kyrkohistoriska målningar var jag minsann inte van med från min hemtrakt, säger han och sveper blicken över målningarna som i dekorativa inramningar fyller valv och vägar.
LÄS MER

Ny bok på förlaget UDDA TONER!

Gunnar Ahlbäcks bok ”Målningarna i Dannemora kyrka” här äntligen kommit ut. Boken är en fullödig guide till en en av upplands mest bemålade kyrkor, men den är också spännande för alla som är intresserade av kulturhistoria, konsthistoria, folkkultur m.m. oavsett om man någonsin kommer till Dannemora!

”Boken är inte bara en fantastisk guidebok till just Dannmora kyrka utan hjälper oss att förstå medeltida kyrkomålningar i allmänhet”

(BTJ 09117101, lektör Ulf Lindgren)


”Nu har jag äntligen förstått målningarna inte bara i Dannemora utan också i min egen hemkyrka!”

(som en av läsarna skriver.)


”Gunnar Ahlbäck har gjort en kulturgärning genom att i detalj dokumentera samtliga tak-och väggmålningar i den senmedeltida Dannemora kyrka. Tydliga folografier illustererar varje liten målningsdetalj i valv och underliggande väggfält. Pedagogiska översiktskartor hjälper besökaren att lokalisera bilden och förstå hur de olika berättelserna förhåller sit till varandra. Ahlbäck anger dock inte bara var bilden föreställer utan ger rikligt med bakgrundsinformation från både Bibeln och medeltida legender.”
(BTJ, häftepos 09117101, lektör Ulf Lindgren)

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver