Udda Toner

October 2007

Bibliotekstjänst prisar Kulningsboken

Så här skrev Bibliotekstjänst om boken:


”För att ropa hem kor och getter från skogsbeten till fäbodarna använde kvinnorna den speciella sorts rop som kallas kulning, korta fraser i falsett på mycket hög volym. Fäboddriften har upphört för länge sedan, men kulningen kom i ropet igen i början på 1990-talet, inte minst tack vare Susanne Rosenberg, som skrivit denna lärobok.

Susanne Rosenberg är lektor i folksång på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hennes bok täcker alla aspekter på kulning, från forskningsrön och subglottalt tryck, till tydliga anvisningar om hur man kular i praktiken. Dessutom ingår en cd-skiva med både exempel och övningar.

Boken är välskriven, pedagogiskt mycket väl genomarbetad, illustrerad med såväl teckningar som foton och innehåller även noter, texter till vallåtar samt läs- och lyssningstips. Genom ett noggrant studium av denna bok och cd kan nog de flesta inte bara förstå utan även lära sig att kula i praktiken”

(Tore Wizelius BTJ)

Lira recenserar KULNINGsboken

Så här skrevs det i LIRA


"NÄTT KULNINGSBOK - Den första handboken i kulning är en nätt liten blädderbok med tillhörande ljud-CD. Noggrannt presenteras kulningen, kommunikationen med djur knuten till vallning, och dess historia.

De senaste åren har intresset för att lära sig att kula ökat enormt och efter att ha läst ett 15-tal inspirerande och pedagogiska avsnitt om bland annat röstövningar, fäbodmiljö, musikens tonalitet och forskning om kulning vill man bara veta mer."


(KJ, Tidningen LIRA 5-2007)
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver